Noord-Holland

Amsterdam - Hoorn - Enkhuizen

 

De Intercity Enkhuizen - Venlo (dagranden: Enkhuizen - Nijmegen) zal gaan stoppen te Zaandam. De spitsintercity Enkhuizen - Amsterdam C kan helaas niet stoppen in Zaandam vanwege de beperkte spoorcapaciteit tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk.

 

Door de verschuivingen van de A2-Intercity's ontstaat in Hoorn een korte aansluiting tussen de Sprinter van/naar Hoofddorp en de Intercity van/naar Enkhuizen.

 

 

Alkmaar

 

In Hoorn is een korte aansluiting tussen de richtingen Enkhuizen en Alkmaar wenselijk. In combinatie met het enkelspoor tussen Hoorn en Heerhugowaard, en de verplichte kruising bij Obdam, zou dit echter betekenen dat de Sprinter Hoorn - Beverwijk - Amsterdam C zeker 10 minuten moet gaan stilstaan in Alkmaar, of dat de aansluiting in Alkmaar tussen de richtingen Den Helder en Haarlem een kwartier langer wordt. Plan 9 kiest ervoor om de gehele treindienst in dit gebied te herzien, wat heeft geleid tot de volgende uitwerking.

 

Sprinter Alkmaar - Haarlem - Amsterdam C

De Sprinter Amsterdam C - Beverwijk - Hoorn wordt ingekort tot Amsterdam C - Haarlem - Alkmaar. In Alkmaar wordt kort gekeerd (8 minuten). Omwille van de korte kering vervalt wel in Uitgeest de aansluiting tussen de richtingen Rotterdam C en Alkmaar.

Reizigers tussen dit Sprintertraject en Obdam/Hoorn krijgen een extra overstap en zijn ongeveer een kwartier langer onderweg. Reizigers tussen dit Sprintertraject en de richting Enkhuizen krijgen alleen een extra overstap.

 

Intercity Hoorn - Alkmaar (- Haarlem)

Tussen Hoorn en Alkmaar wordt de Sprinter vervangen door een Intercity (IC 34) die in Hoorn kort aansluiting biedt op de Intercity van/naar Enkhuizen: 2 minuten (cross-platform) richting Alkmaar, 4 minuten richting Enkhuizen. Deze Intercity keert aan beide kanten relatief kort: in Hoorn in 11 minuten, en in Alkmaar in 5 minuten. Hiervoor wordt wel Alkmaar Noord overgeslagen. Reizigers tussen Obdam/Hoorn en Alkmaar Noord krijgen een extra overstap in Heerhugowaard en zijn 10 minuten langer onderweg.

In de spits wordt deze Intercity in beide richtingen verlengd tot Haarlem. Deze Intercity zal ook stoppen te Uitgeest, waar een korte aansluiting wordt geboden op de Sprinter van/naar Rhenen (7 minuten richting Rhenen, 6 minuten richting Alkmaar). De reistijd tussen Hoorn en Haarlem wordt hiermee in de spits verkort tot 58 minuten (richting Hoorn) of 57 minuten (richting Haarlem). Ook hoeven reizigers tussen Beverwijk/Uitgeest/Castricum/Heiloo en Heerhugowaard/Obdam/Hoorn niet meer extra over te stappen in de spits.

In Alkmaar wordt de gunstige overstap tussen de spitsintercity van/naar Schagen en de spitsintercity van/naar Haarlem behouden.

 

Intercity Den Helder - Utrecht C (- Nijmegen)

De Intercity Den Helder - Utrecht C (- Nijmegen) gaat extra stoppen te Uitgeest. Hiermee wordt de verbroken aansluiting daar tussen de Sprinters richting Rotterdam C en Alkmaar gecompenseerd: de aansluiting tussen de Intercity van/naar Den Helder en de Sprinter van/naar Rotterdam C wordt 6 minuten (richting Rotterdam) of 5 minuten (richting Den Helder).

Met deze (gedeeltelijke) Intercitystop in Uitgeest hoeven daarnaast reizigers tussen Den Helder/Anna Paulowna/Schagen en Krommenie-Assendelft/Wormerveer/Zaandijk/Koog aan de Zaan minder vaak over te stappen.

De Intercitystop in Uitgeest zorgt nauwelijks voor extra reistijd: reizigers met begin- of eindpunt tussen Alkmaar en Amsterdam C zijn maximaal 2 minuten langer onderweg. 

 

 

Sprinters Haarlem

 

In Haarlem gaat de Sprinter van/naar Alkmaar ongeveer een kwartier korter aansluiten op de Sprinter van/naar Leiden. Keerzijde hiervan is dat reizigers tussen Zandvoort/Overveen en de Sprinter van/naar Leiden een kwartier langer moeten wachten in Haarlem. Voor hen wordt de bus tussen Zandvoort en Heemstede-Aerdenhout een aantrekkelijk alternatief.

De spitsintercity Hoorn - Alkmaar - Haarlem biedt eveneens een korte aansluiting (6 minuten) op de Sprinter van/naar Leiden.